top of page
  • Ylläshytte

Pidempiä hiihtolenkkejä mökin lähettyviltä

Pidemmät hiihtolenkit tarkoittavat meille noin kolmen tunnen lenkkejä. Tietysti keli ja mahdollinen vaunumatkustaja vaikuttaa lenkin kestoon ja pituuteen. Myös maastolla on vaikutusta. Etenkin loppukevään luistavilla keleillä olemme kärrynkin kanssa hiihtäneet 30 kilometrin lenkkejä - toki taukoja pidetään tällöin jo useampia. Olemme onnekaita siinä mielessä, että pikku-E viihtyy kärryssä hyvin. Uskomme, että hän on iloinen siitä, että pääsee kanssamme mukaan retkeilemään. Saattaa toki olla, että munkki- ja pillimehutarjoilu matkan varrella vaikuttaa myös hiihtointoon.


Mökiltä olemme tehneet seuraavia pidempiä retkiä:


1. Velhon kodan kautta Luosujärvelle


Tälle reitille tulee matkaa yli 30 km, mutta olemme kiertäneet reitin useasti kärryllä ja ilman. Reitti on mukavan vaihteleva ja kahvilat reitin varrella viihtyisiä. Heti alussa pitää nousta Aurinkotuvalta Tunturijärvelle. Nousu on kohtalaisen pitkä ja jyrkkä, joten osuus on etenkin kärryllä raskas. Tunturijärven jälkeen maasto on kuitenkin tasaisempaa ja ennen Velhon kotaa tulee pitkä lasku. Lasku saattaa olla loppukeväästä haastava, mikäli ladut ovat jäässä. Velhon kodalta löytyy hyvät munkit ja lätyt. Lähtiessä Velhon kodalta tulee pikkaisen nousua takaisin Hannukaisen risteykseen, josta ollaan yleensä lähdetty kiertämään Luosujärvelle. Tämä osuus reitistä on kohtalaisen tasainen ja suon yli avautuu mukavat maisemat kohti Yllästunturia. Luosujärvellä ollaan syöty lenkkimme toiset munkit. Luosujärveltä takaisin mökille tulee tasaisessa maastossa vielä noin 7 kilometria hiihtoa.



2. Ylläksen ympäri


Ylläksen ympäri kiertämisessä matkaa tulee reilu 25 km mökiltä lähdettäessä. Olemme kiertäneet reitin myötäpäivään. Suurten korkeuserojen takia kärry on jäänyt näillä reissulla kotiin. Aurinkotuvalta ollaan ensin lähdetty nousemaan Tunturijärvelle ja Tunturijärveltä vielä jatkettu nousemista lämpökolmoselle. Lämpökolmoselta nousu jatkuu vielä pari kilometria Jokerikuppilalle - tällöin ollaankin jo puurajan yläpuolella. Jokerikuppilassa ollaan syöty pullat ja levätty hetki. Kahvila on mukava pieni rinnekahvila. Jokerikuppilan tauon jälkeen ollaan jatkettu kohti Kellostapulin kurua. Kuru on mahtavan näköinen ja maisemat upeat. Lasku toki on hieman normaalia vaativampi, riippuen kelistä tietysti, mutta tarvittaessa sukset voi irrottaa ja kävellä alas. Kurun jälkeen pääse laskemaan kohti Kahvikeidasta, josta ollaan sitten Yllästunturin rinnekeskuksen kautta jatkettu laskua kohti Ylläsjärveä. Meillä on ollut tapana kiertää Revontulilenkki vastapäivään, eli mökille ollaan palattu Aurinkotuvan kautta.



3. Latvamajan kierros


Latvamajan lenkistä tulee mökiltä lähdettäessä reilu 25 km. Tämä reitti on suhteellisen tasainen, joten se on kärrylläkin kohtalaisen helppo toteuttaa. Ylläsjärven ja Ojanlatvan kohdalla reittiä voi halutessaan muokata. Itse olemme kärryn kanssa hiihdetty samaa reittiä edestakaisin, sillä maasto on tällöin tasaisempaa - ilman kärryä ollaan palattu Kahvikeitaan kautta mökille. Olemme siis mökiltä lähteneet ensin kohti Ylläsjärven kylää ja kylän jälkeen käännytty oikealle ja ylitetty Iso-Ylläksentie sillan kohdalla. Tämän jälkeen ollaan hiihdetty kohti Ojanlatvaa. Reitti nousee loivasti, mutta on kuitenkin kohtalaisen kevyttä maastoa. Näkymät Ylläkselle ja pohjoisimmille tuntureille ovat hienot reitin varrelta. Ojanlatvalta ollaan jatkettu Latvamajalle. Latvamajalla saa hyvää lounaskeittoa, mutta myös muut herkkuvalikoimat ja mehut ovat hyviä. Paluumatka ollaan tehty samaa reittiä pitkin, tai sitten kierretty joko Kahvikeitaan ja Ylläsjärven rinnekeskuksen kautta (kartassa lilalla). Ojanlatvan laavulla on kiva pysähtyä.



P.S. kartat joihin merkattiin reittejämme lainattiin jälleen Infogis-palvelusta. Palvelusta näkee reittien ajantasaisen huoltotilanteen. Palvelun käyttö maksaa tällä hetkellä10 €/kausi, ja palvelun ostamalla tukee Ylläksen reittien hoitoa.

bottom of page