top of page
  • Ylläshytte

Kolme mukavaa retkeilyreittiä Ylläsjärvellä

Updated: Feb 20

Teemme usein muutaman tunnin patikointiretkiä päikkäriaikaan. Pienestä lähtien Pikku-E on nukkunut parhaiten hölskyvässä liikkeessä. Vauvana hän kulki matkassa kantorepussa, nyt isompana kantorinkassa. Nykyään Pikku-E "haluaa myös "itelä kävelä". Tässä alla kolme hyväksi kokemaamme muutaman tunnin (<10 km) retkeilyreittiä Ylläsjärven puolella.


1. Tuomikuru

Ylläsjärven rinnekeskuksesta lähtee merkattu reitti Tuomikurulle. Reitti on n. 6.3 km. Auton voi jättää rinnekeskuksen parkkipaikalle. Merkatut reitit lähtevät rinteiden itäiseltä puolelta, eli gondolin alta ja ravintolarakennusten ohi on ensin käveltävä. Reitti on alussa nouseva ja kiemurteleva ja paikoin viitoitus hieman vaikeasti havaittavissa. Muutaman mutkan jälkeen lähtee kunnostettu retkeilypolku nousemaan jyrkästi Tuomikurun kodalle. Puurajassa avautuu upeat maisemat. Kodan jälkeen reitti lähtee laskeutumaan oikealle Tuomikurun kautta Kahvikeitaalle. Reitti on tässä kohtaa hieman vaikeakulkuisempi. Vaihtoehtoisesti kodan jälkeen on mahdollista jatkaa eri reittiä vielä korkeammalle tunturiin (mm. Keskisenlaen kierros). Kahvikeitaalla on kahvila (sesonkiviikkoina auki, kesällä ollut kiinni) ja laavu, jossa on mukava pysähtyä. Loppumatka takaisin rinnekeskukseen on helppokultuista leveää latupohjaa.2. Ylläslompolo

Muutama kilometri mökiltä löytyy Ylläslompolo, Ylläsjärveä pienempi järvi, jonka reunalla on lintutorni. Mökiltä voi kävellä lintutornille, halutessaan lintutornille pääsee soratietä pitkin perille asti myös autolla. Olemme myös jättäneet auton soratien alkuun (kuvassa punainen X), ja kävelleet rengasreitin ympäri (vihreällä merkattu kuvassa), matkaa tulee tällöin n. 8 km. Soratie lintutornille alkaa Ylläsjärventieltä, n 400 m Luosujärventien risteyksestä Kolarin suuntaan etelään. Soratie jatkuu ensin suoraan noin kilometrin verran, kunnes kääntyy jyrkästi vasemmalle. Ennen mutkaa, tie ylittää Petäjäjoen. Tässä on pieni veneenlaskupaikka. Mutkan jälkeen soratie jatkuu vielä n. 1.5 km lintutornille asti. Ennen lintutornio merkattu reitti Ylläsjärvelle erkaantuu vasemmalle. Tämä reitti menee Ruonanojan kodan ohi. Me olemme kulkeneet aivan Ylläslompolon rantaa pitkin pohjoiseen pitkospuita pitkin, toki pitkokset ovat paikoin hyvinkin huonossa kunnossa. Pitkosreitti kääntyy Ruonanojan sillan jälkeen vasemmalle ja yhtyy merkattuun reittiin. Jos polkua jatkaa suoraan eteenpäin päätyy Ylläsjärven rantaan, jota voi seurata länteen päin vajaan kilometrin verran. Kuusikkosaajontietä pitki pääsee takaisin Ylläsjärventielle, jota seuraamalla etelään (Kolarin suuntaan) reilun kilometrin verran pääsee takaisin soratien alkuun, johon olemme jättäneet autoa.


3. Aurinkotupa

Liikumme mielellämme Aurinkotuvan läheisyydessä. Mökiltä pääsee polkua pitkin Aurinkotuvalle, jolloin matkaa tulee vajaa 2 km. Perille pääsee myös autolla (Aurinkotuvalla iso parkkipaikka). Kahvila on auki sesonkina. Aurinkotuvalta lähtee monia helppokulkuisia, kunnostettuja ja hyvin merkattuja reittejä. Hienoa tunturinäkymää saa ihailla kun lähtee Aurinkotuvalta kävelemään hotelli Ylläsrinteen suuntaan. Tällöin suo jää vasemmalle ja tämän takaa Yllästunturi näkyy hyvin melkein koko matkan (hotellille n. 1 km) . Hillojakin saattaa löytyä matkan varrelta. Ylläshotellin risteyksessä voi jatkaa pohjoiseen "pienilaki" suuntaan, jolloin reitti muuttuu aluksi helppokulkuiseksi pitkokseksi, josta on kauniit näkymät. Pitkosten jälkeen (n. 0.5 km) polku lähtee nousemaan, joten ennen nousua voi halutessaan kääntyä. Jos voimia ja aikaa on enemmän voi lähteä huiputtamaan pikkulakea (matka Aurinkotuvalta n. 4.5 km). Tällöin reitti on paikoin hyvinkin jyrkkä ja maasto osin vaikeakulkuisempaa. Näkymät huipulta ovat toki komeat.

Comments


bottom of page