top of page

Kolme mukavaa retkeilyreittiä Ylläsjärvellä

Updated: Mar 1

Teemme usein muutaman tunnin patikointiretkiä päikkäriaikaan. Pienestä lähtien Pikku-E on nukkunut parhaiten hölskyvässä liikkeessä. Vauvana hän kulki matkassa kantorepussa, nyt isompana kantorinkassa. Nykyään Pikku-E haluaa myös "itelä kävelä". Tässä alla kolme hyväksi kokemaamme muutaman tunnin (<10 km) retkeilyreittiä Ylläsjärven puolella.


1. Tuomikuru


Ylläsjärven rinnekeskuksesta lähtee merkattu reitti Tuomikurulle. Reitti on n. 6.3 km. Auton voi jättää rinnekeskuksen parkkipaikalle. Merkatut reitit lähtevät rinteiden itäiseltä puolelta, eli gondolin alta ja ravintolarakennusten ohi on ensin käveltävä. Reitti on alussa nouseva ja kiemurteleva ja paikoin viitoitus hieman vaikeasti havaittavissa. Muutaman mutkan jälkeen lähtee kunnostettu retkeilypolku nousemaan jyrkästi Tuomikurun kodalle. Puurajassa avautuu upeat maisemat. Kodan jälkeen reitti lähtee laskeutumaan oikealle Tuomikurun kautta Kahvikeitaalle. Reitti on tässä kohtaa hieman vaikeakulkuisempi. Vaihtoehtoisesti kodan jälkeen on mahdollista jatkaa eri reittiä vielä korkeammalle tunturiin (mm. Keskisenlaen kierros). Kahvikeitaalla on kahvila (sesonkiviikkoina auki, kesällä ollut kiinni) ja laavu, jossa on mukava pysähtyä. Loppumatka takaisin rinnekeskukseen on helppokulkuista leveää latupohjaa.

2. Ylläslompolo


Muutama kilometri mökiltä löytyy Ylläslompolo, Ylläsjärveä pienempi järvi, jonka reunalla on lintutorni. Mökiltä voi kävellä lintutornille, halutessaan lintutornille pääsee soratietä pitkin perille asti myös autolla. Olemme myös jättäneet auton soratien alkuun (kuvassa punainen X), ja kävelleet rengasreitin ympäri (vihreällä merkattu kuvassa). Matkaa tulee tällöin n. 8 km. Soratie lintutornille alkaa Ylläsjärventieltä, n. 400 m Luosujärventien risteyksestä Kolarin suuntaan etelään. Soratie jatkuu ensin suoraan noin kilometrin verran, kunnes kääntyy jyrkästi vasemmalle. Ennen mutkaa, tie ylittää joen. Tässä on pieni veneenlaskupaikka. Mutkan jälkeen soratie jatkuu vielä n. 1.5 km lintutornille asti. Ennen lintutornia merkattu reitti Ylläsjärvelle erkaantuu vasemmalle. Tämä reitti menee Ruonanojan kodan ohi. Me olemme kulkeneet aivan Ylläslompolon rantaa pitkin pohjoiseen pitkospuita pitkin, toki pitkokset ovat paikoin hyvinkin huonossa kunnossa. Pitkosreitti kääntyy Ruonanojan sillan jälkeen vasemmalle ja yhtyy merkattuun reittiin. Jos polkua jatkaa suoraan eteenpäin päätyy Ylläsjärven rantaan, jota voi seurata länteen päin vajaan kilometrin verran. Kuusikkosaajontietä pitki pääsee takaisin Ylläsjärventielle, jota seuraamalla etelään (Kolarin suuntaan) reilun kilometrin verran pääsee takaisin soratien alkuun, johon olemme jättäneet auton.3. Aurinkotupa


Liikumme mielellämme Aurinkotuvan läheisyydessä. Aurinkotuvalta lähtee useita helppokulkuisia, kunnostettuja ja hyvin merkattuja kesäretkeilyreittejä. Mökiltämme pääse polkua pitkin kävelleen Aurinkotuvalle, jolloin matkaa kertyy n. 2 km suuntaan. Perille pääsee helposti myös autolla (Aurinkotuvalla iso parkkipaikka). Kahvila on auki sesonkina. Hienoja tunturinäkymiä saa ihailla liikkumalla Aurinkotuvalta hotelli Ylläsrinteen suuntaan. Polun vasemmalla puolella on suo, jonka takaa tunturi näkyy hyvin. Tunturinäkymää on melkein koko matkan hotelli Ylläsrinteelle (n. 1 km). Hotellin risteyksessä kannattaa lähteä pitkoksia pitkin pohjoiseen kohti Pikkulakea. Pitkokset jatkuvat reilu 500 m, suolta on kaunis näkymä tunturiin. Pitkosten jälkeen reitti lähtee nousemaan. Tässä kohtaa voi halutessaan kääntyä. Mikäli aikaa ja voimia riittää voi jatkaa Pikkulaen päälle (kartassa vihreällä merkattu). Matkaa Aurinkotuvalta kertyy tällöin n 4.5 km suuntaan. Reitti on paikoin hyvinkin jyrkkä ja maasto vaikeakulkuisempaa ja kivistä. Huipulla palkitsevat upeat maisemat.

bottom of page