top of page
  • Ylläshytte

Saunan lauteiden käsittely

Saunamme lauteet ovat olleet käsittelemätöntä vaaleaa puuta, todennäköisesti kuusta. Vaaleat lauteet ovat olleet nätit ja mieluisat, mutta kovan käytön myötä lauteet ovat kuitenkin alkaneet tummumaan, etenkin kohdissa joissa lauteet pääsevät huonommin kuivumaan.


Meillä oli jo pidemmän ajan ollut ajatuksena käsitellä saunan lauteet, jotta lauteet olisivat helpommat siivota ja saisivat lisää käyttöikää. Vääjämättä saunoessa kuitenkin lauteet kastuvat, vaikka niitä laudeliinoilla suojataan.


Huolellisen pesun ja kuurauksen (+ naarmujen ja läiskien hionnan) jälkeen käsittelimme jakkaran parafiiniöljyllä. Lopputulos ei kuitenkaan miellyttänyt, sillä puu tummui todella paljon. Sävy oli siis aivan eri kuin mitä lähtötilanteessa. Jouduimme siis pohtimaan suunnitelmaa B.


Kävimme Kittilässä rautakaupassa ja kysyimme vaihtoehdoista. Myyjän kanssa juttelun perusteella päädyimme siihen, että mikäli haluamme lauteiden pysyvän vaaleina ja luonnollisina, niin olisi järkevin vaihtoehto sekoittaa valkoista ja kirkasta saunavahaa. Tähän päädyimme ja lopputulos oli kyllä mielestämme oikein hyvä. Lauteet ovat lähes saman väriset kun lähtötilanteessa, mutta pintaa suojaa nyt vahakerros. Valkoista vahaa laitettiin n. 1/3 ja kirkasta 2/3. Toivotaan, että lopputulos pysyy siistinä pitkään, ja mikä tärkeintä, että lauteet pysyvät puhtaina ja kestävät päivittäistäkin saunomista vielä vuosia.Comments


bottom of page