top of page
  • Ylläshytte

Parin tunnin hiihtolenkkejä mökin lähettyviltä

Updated: Apr 1, 2023

Olemme monta kertaa todenneet, että kilometrien sijaan pitäisi laskea hiihtotunteja, kuten norjalaiset tekevät. Hiihtonopeuteen kun vaikuttaa niin paljon keli ja se, onko perässä vedettävä hiihtokärryä ja sen matkustajaa. Meidän lenkkimme ovat olleet usein 1-2 h pituisia, eli sopivia päikkäreitä ajatellen. Ilman kärryä saatetaan hiihtää pidempiäkin lenkkejä, mutta joskus kelin ollessa täydellinen myös kärryllä hiihdetään hieman pidempiä noin kolmen tunnin lenkkejä. Mökin lähettyvillä seuraavat lenkit ovat meidän suosikkejamme (munkkitarjontakin saattaa reittivalintoihimme vaikuttaa).1. Aurinkotuvan "revontulilenkki"


Lapin lisällä tätä Aurinkotuvan valaistua lenkkiä kutsutaan "kympin lenkiksi" (kartassa punaisella merkattu). GPS näyttää kuitenkin reilu 8 km, jos kiertää valaistun osuuden Aurinkotuvalta Ylläsjärven kylälle ja takaisin Aurinkotuvalle pohjoispuolelta, nousematta kuitenkaan rinnekeskukseen asti. Latu on yleensä huollettu heti kauden alusta alkaen. Mökiltä pääsee Aurinkotuvan ladulle seuraamalla ajettua latua suon yli kohti Yllästunturia. Suon ylitystä tulee noin 800 metriä, eli kokonaisuudessaan noin kympin lenkki tulee. Pimeällä ollaan otsalampun valossa suon yli valaistulle ladulle. Näkymät Yllästunturille ovat kauniit reitin varrelta ja sen nimen perusteella on varmaan hyvällä tuurilla mahdollista nähdä revontulia. Meillä ei kuitenkaan ole revontulia tullut reitillä vastaan, mutta hiihdämmekin pääasiassa valoisaan aikaan. Mikäli lenkkiä haluaa pidentää pari kilometriä, on mahdollista lähteä mökiltä Kotarovan suuntaan, jossa latu tekee mutkan Rämeänniemen kautta, kunnes palaa Aurinkotuvan valaistulle ladulle (kartassa mustalla). Tämäkin latu on mukava ja näkymä Ylläkselle on nätti. Tällöin tulee kuitenkin kaksi kertaa ylittää Ylläsjärventie, eli kärryllä olemme harvemmin tätä lisälenkkiä tehneet.
2. Luosujärven lenkki


Mökiltämme on latua pitkin Luosujärvelle n. 7 km (kartassa punaisella merkattu). Reitti on pääasiassa tasainen ja kulkee kauniissa maastossa mutkittelevaa Luosujokea seuraten. Luosujärven kahvilassa olemme syöneet monet munkit ja lounaskeitot. Kärryllä on usein päivälenkiksi riittänyt hiihtäminen Luosujärvelle ja takaisin. Jos enemmän haastetta haluaa, on mahdollista hiihtää Luosujärvelle myös Aurinkotuvalta ensin Tunturijärvelle nousemalla ja sitten Tunturijärveltä lasketaan alas Luosujärven ladulle, josta jää hiihdettävää kahvilalle vielä n. 2 km (kartassa mustalla merkattu). Tällöin kilometrejä tulee lähemmäs parikymmentä. Nousu Aurinkotuvalta on melko pitkä ja etenkin kärryllä raskas.
3. Kahvikeitaan kierros


Tämä on vakioreiteistämme niitä pidempiä ja kärryllä hieman raskaampi, sillä Kahvikeidas sijaitsee melko korkealla puurajassa. Mökiltä olemme ensin hiihtäneet Ylläsjärven kylälle ja täältä lähteneet latua pitkin Ojanlatvan suuntaan. Tällöin alussa nousu on loivaa, mutta Ojanlatvan laavun jälkeen nousu Kahvikeitaalle on jo hieman jyrkempi. Näkymä kahvilalta on kuitenkin kaunis ja nousun arvoinen. Kahvikeitaalta olemme kiertäneet rinnekeskuksen kautta takaisin Aurinkotuvan lenkille. Rinnekeskuksen jälkeen saa nauttia pitkästä laskusta. Aurinkotuvan latu ollaan sitten vaihtelun vuoksi kierretty vastapäivään, eli Aurinkotuvan (munkkien) kautta ollaan palattu mökille. Kokonaisuudessaan lenkille tulee vajaa 20 km.
4. Ahvenkankaan lenkki


Etenkin aurinkoisina kevätpäivinä ollaan kärrylenkkinä kierretty Ahvenkankaan lenkki. Tällöin mökiltä hiihdetään ensin Ylläsjärvelle, josta voi hiihtää joko järvenrantaa pitkin tai järven yli latua pitkin Ahvenkankaan suuntaan. Näkymä Ylläkselle on kaunis reitin varrelta. Ahvenkankaalla reitti kiertää alueen mökkien lähistöltä, jonka jälkeen on palattava samaa reittiä pitkin takaisin Ylläsjärvelle. Latukahvilaa ei reitin varrella ole, mutta Ylläsjärven kylällä tai Aurinkotuvalta saa halutessaan latukahvit ja herkut ostettua. Tämä lenkki on siitä hyvä, että se on hyvin tasainen, eli kärryllä helppo. Toki avoimia kohtia on paljon, joten tuulisella kelillä matkanteko on raskaampaa. Lenkille tulee yhteensä vajaa 20 km.
P.S. kartat joihin merkattiin reittejämme lainattiin Infogis-palvelusta. Palvelusta näkee reittien ajantasaisen huoltotilanteen. Palvelun käyttö maksaa tällä hetkellä10 €/kausi, ja palvelun ostamalla tukee Ylläksen reittien hoitoa.
Comments


bottom of page